Čo sa stane s Vašim telom, keď budete jesť jahody?
Jahody už z dávnych čias boli považované za kúzelné bobule a sú spomínané v mnohých legendách.. Zaujímavosťou je aj to, že prvé koláče v histórii boli vyrobené z jahôd. ( Túto sezónu sú podľa kráľovského cukrára mimoriadne dôležité .) Americkí indiáni miešajú tieto bobule s kukuričnou múkou a pečú. Jahodový chlieb sa dostal do vkusu kolonizátorov a vytvorili si vlastnú verziu receptúry. V Ríme bola jahoda zas symbolom Venuše, bohyne lásky, kvôli jej pozoruhodnému tvaru a červenej farbe. Používala sa na zmiernenie „príznakov melanchólie“ a na liečbu „zlomeného srdca“.
Čo sa stane s telom, keď jeme tieto bobule?
· Štúdia Harvardskej univerzity potvrdila, že pravidelná konzumácia anthokyanínu (trieda flavonoidov nachádzajúca sa v týchto plodoch) znižuje riziko infarktu u 32% žien. Aby ste to dosiahli, musíte jesť jahody aspoň trikrát týždenne ako prirodzené protizápalové činidlo, ktoré chráni steny ciev pred poškodením spôsobeným cholesterolom . Vysoký obsah polyfenolu zabraňuje vzniku krvných zrazenín.
· Možno ste počuli, že antioxidanty nielen spomaľujú proces starnutia, ale aj bojujú proti voľným radikálom,
· neutralizujú účinok ultrafialového žiarenia,
· blokujú rast nádorov a znižujú zápal – druh istých typov rakoviny.
· Ako vysvetľuje doktorka Olga Hernandezová, špecialista na estetickú a antiastingovú medicínu na klinike Tufet v Barcelone, červené bobule prispievajú k chudnutiu. Jedná sa o potravinu s nízkym glykemickým indexom (40) a vysokým obsahom vlákniny, reguluje hladinu cukru a rozptýli metabolizmus , aj keď ju budete jesť ležaci na gauči a pozerať sa na romantickú komédiu. To je rozumná voľba pre diabetikov a pre tých, ktorí si chcú otvoriť plážovú sezónu v najtvrdšej forme. Ak chcete začať proces, musíte jesť asi 37 kusov jahôd denne.
· Okrem tela tiež pumpujete mozog – bobule pomáha posilňovať neurálne spojenia a vylepšujú pamäť.
· Poznáte aspoň jeden užitočný výrobok, ktorý neobsahuje vitamín C? Zdá sa, že sa stala skutočne moderným markerom úspechu. Tu a na jahodníku si môžete s istotou povedať, že šálka čerstvých bobúľ (asi 150 gramov) obsahuje 160% dennej dávky a zároveň 50 kalórií!
Jahody už z dávnych čias boli považované za kúzelné bobule a sú spomínané v mnohých legendách.. Zaujímavosťou je aj to, že prvé koláče v histórii boli vyrobené z jahôd. ( Túto sezónu sú podľa kráľovského cukrára mimoriadne dôležité .) Americkí indiáni miešajú tieto bobule s kukuričnou múkou a pečú. Jahodový chlieb sa dostal do vkusu kolonizátorov…